Organisatie
Diensten
Werkterreinen
Opdrachtgevers
Ervaring
Overige activiteiten
Contact
Colofon

Het Verhalenatelier


Verhalen vertellen is ‘in’. Waar televisie, internet en andere moderne communicatiemiddelen ons aanzetten tot ‘zapgedrag’, zijn veel mensen op zoek naar rust en ruimte om naar elkaar te luisteren en verhalen te vertellen. Verhalen zijn immers overal. Verhalen zijn van alle tijden, en van alle windstreken. Op steeds meer werkterreinen wordt de kracht van verhalen vertellen ontdekt.

Focuscultura biedt met Het Verhalenatelier een basistraining ‘verhalen vertellen’, gecombineerd met de uitvoering van een of meer vertelbijeenkomsten voor publiek.
Het Verhalenatelier kan ingezet worden:

 • Ter versterking van programma’s rond integratie, sociale cohesie en inburgering
 • In cultuureducatie
 • In aanvulling op therapeutische programma’s.

Het project komt het meest tot zijn recht door deelname van mensen van verschillende culturele achtergronden en leeftijden, alhoewel dat niet strikt noodzakelijk is. Een redelijke taalvaardigheid en opleiding zijn gewenst.

Training
Tijdsduur: 6 bijeenkomsten van 2,5 uur
Programma
Tijdens de training leren de deelnemers volgens een gestructureerde opbouw:

 • Verhalen ‘ophalen’ uit hun eigen leven
 • Het vertalen van persoonlijke ervaringen in een verhaal voor publiek
 • Het formuleren van de kernboodschap van het verhaal
 • Het ‘versieren’ van het verhaal
 • Gebruik van houding, ademhaling, ogen en stem
 • Het publiek uitnodigen tot reactie.

Verhalen worden gemaakt naar aanleiding van vragen, zoals:

 • Welke boodschappen heb je van je ouders meegekregen? Welke boodschappen heb je behouden? Welke heb je overboord gezet? Welke boodschappen geef je zelf door aan je kinderen?
 • Wat waren je eerste ervaringen in Nederland? Wat viel je op? Wat vond je leuk? Wat vond je gek? Wat vond je niet prettig?
 • Wie ben je? Ben je een Nederlander? Voel je je een Nederlander? Of voel je je Argentijns? Maleisiër? Antilliaans? Chinees? Misschien ben je een levensgenieter? Fervente treinreiziger? Musicus? Harde werker? Of/en: vader, moeder; zoon, dochter; grootvader, grootmoeder? Denk na over je vele identiteiten.
 • Waar droomde je van toen je klein was? Wat waren je dromen voor de toekomst? Wat zijn nu je dromen voor de toekomst?

Vertelbijeenkomsten
Op verzoek kan gekozen worden voor een of meer vertelbijeenkomsten. Het is mogelijk toe te werken naar één bijeenkomst waarin de deelnemers ieder één verhaal vertellen, al dan niet aan de hand van een centraal thema. In deze formule is het eindproduct een programma van verhalen, voor het voetlicht gebracht door amateurvertellers. De vertellers nemen de bezoekers mee langs bijzondere gebeurtenissen in hun leven. De bijeenkomst heeft het karakter van een voorstelling.
Een tweede formule bestaat uit de organisatie van meerdere vertelbijeenkomsten. De vertellers kiezen een aantal thema’s. Tijdens een voorstelling vertellen drie vertellers hun verhaal naar aanleiding van het gekozen thema. Na ieder verhaal nodigt een gespreksleider het publiek uit tot reageren. Zo ontstaat uitwisseling en ontmoeting.

Ervaring
Het Verhalenatelier is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel vanuit het inburgeringsbeleid. In mei en juni van 2008 heeft Focuscultura een groep deelnemers van Algerijnse, Maleisische, Nederlandse, Chinese, Libanese en Antilliaanse afkomst getraind. In november 2008 vonden drie vertelbijeenkomsten plaats in het Capels Multicultureel Centrum. De vertellers brachten hier voor de eerste keer hun zelfbeleefde en zelfgemaakte verhalen voor publiek. Gemiddeld veertig aanwezigen genoten van verhalen van vroeger en nu, van ver en dichtbij. Het project wordt wegens succes gecontinueerd en verder uitgebouwd in 2009 en 2010.

Reacties van deelnemers: 
'Ik was verbaasd hoe snel je elkaar leert kennen in zo'n groep. Ik vond het leuk en spannend.'
'Onze gesprekken gingen écht ergens over. Het terugkijken op je leven en het maken van verhalen helpt je om dingen af te sluiten. Ja, in die zin werkt het haast als therapie.'
'Ik vind het leuk en belangrijk dat wij iets over onszelf vertellen aan anderen. Zo kun je meer contact maken.'
'Ik heb flink geoefend met de taal. Mijn Nederlands is niet goed. Maar ik heb het toch gedaan!'
'De mensen luisterden écht! Ik dacht, voordat we begonnen: Wie wil nu mijn verhaal horen? Maar ze zijn écht geïnteresseerd!'
 

Reacties van bezoekers:
'Het was echt een heel mooi programma. Wat geweldig dat mensen dit aan ons willen vertellen!'
'Ik ben erg blij dat ik er vanmiddag bij kon zijn. Ik voel me bemoedigd door de verhalen.'
'Mag ik de volgende keer ook mijn verhaal vertellen. k heb ook zo veel meegemaakt in Marokko.'
'Is het geen idee om een boekje te maken? Het is zonde dat alleen wij hier in de zaal deze verhalen hebben gehoord.'

info@focuscultura.nl